Historie

Blomsterfestival logo m. tekst

1996 Brudevals konkurrence

Kulturudvalgsformand Hans Ulrik Vadmann fostrede i efteråret 1995 en idé om at ændre Frederikshavns lidt blakkede ry som voldens by til et helt anderledes ”brand”, nemlig Blomsternes by. Dette skulle gøres ved at udbygge initiativet med at blomsterudsmykke Frederikshavn i sommermånederne. Der blev nedsat en initiativgruppe til at strukturere alle idéerne, og det resulterede i, at man ville satse på at få en gammel frederikshavner-tradition genopfrisket, nemlig at byens borgere tog i Bangsbo til pinsefest, hvor temaet skulle være: ”Frederikshavn blomstrer”. Og ikke nok med at Bangsbo skulle blomstre – hele byen skulle inddrages i festlighederne med karneval, blomsteroptog og blomsterudsmykning.
Alt blev timet og tilrettelagt sådan, at Frederikshavns første Blomsterfestival kunne åbne pinselørdag den 25. maj 1996 kl. 11 med kanonsalut. Hele 17 pavilloner var stillet op i parken, og standholderne omfattede plantehandlere, sælgere af mad og drikke, fremvisning af gamle håndværk, samt PR-aktiviteter for lokale foreninger. Der var selvfølgelig også konkurrencer – den der tiltrak sig størst opmærksomhed, var nok Brudeparkonkurrencen. Efter denne første blomsterfestival, der vejrmæssig var noget kølig, besluttede arrangørerne, at Blomsterfestivalen for fremtiden skulle løbe af stablen den 1. weekend i juni.

De efterfølgende år voksede Blomsterfestivalen sig større og større, og det lykkedes at skaffe flere blomster-bindingsmesterskaber til Frederikshavn. Her viste Blomsterfestivalstyregruppen nye veje – hver konkur-rencedeltager fik nemlig sin helt private pavillon til at skabe sin kreation i. Der var en del skepsis i starten, men alle konkurrencedeltagerne udtalte bagefter, at det havde været en særdeles spændende udfordring at stå med naturen som kulisse og så skabe et godt kunstværk.
Nu er det ikke mere de hvide pavilloner, der opsættes i Bangsbo Botaniske Have, men grøn- og hvidstribede pavilloner, der er betydelig mere robuste end de hvide. Der er heller ikke kun 17 men omkring 130, så i al beskedenhed må vi sige, at Blomsterfestivalen er blevet en succes. Kombinationen af plantehandlere/udstillere, konkurrencer, underholdning, mad og drikke er ved at gå op i en højere enhed, således at de ca. 15.000 besøgende, der hvert år besøger Bangsbo den første weekend i juni, får en kæmpeoplevelse ud af turen.
Fra 2011 er det ikke mere Frederikshavn kommune, der står som arrangør af Blomsterfestivalen. Botanisk Have har totalt overtaget arrangementet både arrange-mentsmæssigt såvel som økonomisk.Det betyder, at der opkræves entré. Hvis der via dette nye tiltag skabes et overskud ved Bangsbo Blomsterfestival, som arrangementet nu hedder, bruges dette overskud udelukkende til at udvikle haveanlæggene i Botanisk Have.