Bonsaihuset

Bonsai er en mere end 1000 år gammel japansk kunstform, der handler om at dyrke levende billeder af træer i skåle. De fleste bonsai er mellem 25 og 90 cm høje, og er en højt forædlet kunstform i Japan. Her er det et kunstudtryk på linie med teater og musik.

Træerne er almindelige træer som bl.a. eg, bøg og fyr, der kan anvendes til bonsai, og træerne står ude hele året. Beskyttelse i de vådeste og koldeste vintermåneder er dog nødvendig. I sommer-varmen kræver træerne daglig vanding for ikke at tørre ud og dø. Desuden skal de passes med beskæring, knibning og snøring for at kunne holdes i billedet af det store træ i naturen.

Det tager lang tid at skabe en bonsai helt fra starten, men det er heller ikke vigtigt, om træet bliver færdigt i dette liv. Perspektivet er, at en bonsai først er færdig til næste generation. Imidlertid kan man skabe gode bonsai på mellem 5 – 20 år af indsamlet materiale fra naturen. På japansk hedder det Yamadori.

 

Er det svært?
Det vil være en fejltagelse, at sige det er let. Dyrkningen af en bonsai kræver god indsigt i træets livsvilkår, og en del kunstnerisk sans og tålmodighed. Her er det næsten en særlig forudsætning for at lykkes med at dyrke bonsai, at man mere er interesseret i processen end i det endelige resultat.

Teknikker
Træerne beskæres med særlige værktøjer og snøres for at forme dem i billedet af et træ i naturen. Der anvendes forskellige teknikker alt efter træets art, og hvordan det forsøges udviklet.

Skålen
En lige så vigtig del af helheden i en bonsai er anvendelsen af skålen. Denne er en vigtig del af det billede, man ønsker at skabe med træet, ligesom rammen er det på et maleri. Så det er ikke underligt, at bonsai betyder “træ i skål”.

Alle bonsai i Bangsbo Botaniske Have er skænket af Connie og Orla Pedersen, Hedensted, og bonsaihuset er skænket af Botanisk Haves Vennekreds.

Alle bonsai i Bangsbo Botaniske Have er skænket af Connie og Orla Pedersen, Hedensted, og bonsaihuset er skænket af Botanisk Haves Vennekreds.

Parkens anlæg

Med Parkens anlæg forstås alle de haveanlæg – nye som gamle – der omkranser den gamle herregård. I alle anlæggene er der informationtavler, der på tre sprog informerer publikum om det specielle i netop dette haveanlæg.

Billeder fra Bonsaihuset