Læge- og krydderurtehaven

Til en stor herregård hørte der naturligvis en læge- og krydderurtehave, og i 1994 blev herregården Bangsbos Læge- og krydderurtehave anlagt vest for gårdens avlsbygninger. Bedene er ved hjælp af sveller let hævede og indeholder et for datiden passende plantesortiment bestående af ca. 150 sorter af urte- og træagtige vækster. Velkendte krydderurter som persille, basilikum og dild står side om side med den grå bynke og et væld af smukke og farvestrålende helbredende urter.

Her er krydderier for enhver smag, og lægeurter til enhver tænkelig lidelse.

Et besøg i Læge- og krydderurtehaven er en spændende oplevelse. Specielt i vore dage, hvor medicin som oftest er noget, lægen ordinerer i pilleform, er det interessant at stifte bekendtskab med den lange række af helbredende urter, der vokser her. Og mange urter kan både anvendes ved sygesengen og i køkkenet. Langs bedene er opsat skilte, som kort fortæller om urterne og deres anvendelsesmuligheder.

Ønskes mere uddybende beskrivelser af de enkelte urter, har Botanisk Have udgivet en lille bog om alle planterne. Den kan købes i Gartnerhuset og museets kiosk.

Tuborgfondet har bidraget økonomisk til anlæggelsen af dette kvarter, mens Gunnar Nicolaisen, Skive har doneret alle planterne.

Parkens anlæg

Med Parkens anlæg forstås alle de haveanlæg – nye som gamle – der omkranser den gamle herregård. I alle anlæggene er der informationtavler, der på tre sprog informerer publikum om det specielle i netop dette haveanlæg.

Billeder fra Læge- og krydderurtehaven