Rosenhaven

Ingen anden blomst har som rosen kunne inspirere poeter igennem flere århundreder til at skrive sange og digte. Ingen anden blomst er blevet opkaldt efter så mange dronninger, prinsesser, kendte og prominente personer, samt store og små byer, slotte, herregårde og slægtninge til rosenforædlere, ja alt hvad mennesker beundrer og har kært.

Mange blomster er igennem tiden blevet sammenlignet med rosen, f.eks. stokrosen, stenrosen, alperosen, julerosen, rosengeranier og mange flere. Rosernes farvesymfoni, blomsternes udformning og duft, planternes forskellighed i løv og voksemåde gør denne planteslægt utrolig spændende og vil også i fremtiden med rosenforædlernes hjælp imponere, facinere og inspirere kommende poeter og blomsterelskere. Det er først på Christian den IV’s tid, at der er sikre oplysninger om rosendyrkning i Danmark.

Til en stor herregård hører der naturligvis en Rosenhave, som på smukkeste vis kan fremhæve rosers blomsterpragt. På Frederikshavns 175 års købstadsjubilæumsdag den 25. september 1993 indviedes Rosenhaven i Bangsbo Botaniske Have af lektor Jette Dahl Møller, Botanisk Institut i København. Samtidig blev Havens egen rose, Bangsbo-rosen navngivet og plantet. Rosen er opkaldt efter området omkring den smukke, gamle herregård Bangsbo. Den er forædlet af det danske rosenforædlingsfirma Poulsen Roser, og har fin rosa farve og sart duft. I krukkerne ved Gartnerhuset blomstrer den til frosten sætter ind.

Rosenhavens centrum er omringet af “rosernes stamtræ” – en bred vifte af tidligere tiders rosenforædlinger. Her findes mange af de nu glemte “gammel-daws” roser, der har så fortryllende en duft, at man uvilkårligt kommer i det romantiske hjørne. I alt er der ca. 150 forskellige rosensorter repræsenteret. I slyngrosestativerne er der, foruden roserne, plantet klematis. Klematis og roser klæder hinanden fantastisk godt, og sammen med de 8.000 påskeliljeløg giver de en meget lang blomstringssæson i denne del af Haven.

Parkens anlæg

Med Parkens anlæg forstås alle de haveanlæg – nye som gamle – der omkranser den gamle herregård. I alle anlæggene er der informationtavler, der på tre sprog informerer publikum om det specielle i netop dette haveanlæg.

Billeder fra Rosen haven